| Содержание номера 

Методика криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів


ТЕРМIНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

1.1. Холодна зброя — предмети та пристрої, конструктивно призначені та за своїми властивостями придатні для неодноразового завдання тяжких (небезпечних для життя у момент спричинення) і смертельних тілесних ушкоджень (в подальшому — «ураження цілі»), засновані на використанні м’язової сили людини.

За конструкцією та способом нанесення тілесних ушкоджень холодна зброя розподіляється на:

— зброю безпосередньої дії (клинкову, неклинкову, комбіновану);

— зброю опосередкованої дії (метальну).

1.2. Клинкова холодна зброя — предмети та пристрої уражуючим елементом яких є клинок.

1.3. Неклинкова (ударно-дробильна) холодна зброя — предмети та пристрої уражуючим елементом яких є ударна частина (частини).

1.4. Комбінована холодна зброя — предмети та пристрої, у яких в одне конструктивне ціле поєднані уражуючі елементи, характерні для різних типів холодної зброї (наприклад, кастет-ніж з клинком та ударною частиною).

1.5. Метальна холодна зброя — предмети та пристрої, якi призначенi для ураження цiлi на вiдстанi.

Метальна холодна зброя розподіляється на:

— просту метальну холодну зброю (ураження цілі обумовлено її контактом з предметом, який отримав направлений рух внаслідок безпосереднього прикладання до нього м’язового зусилля людини — метальні ножі, сюрікени та ін.);

— механічну холодну зброю (ураження цілі обумовлено її контактом із снарядом, який отримав направлений рух внаслідок прикладання м’язового зусилля людини до механічного пристрою — луки, арбалети, пращі, тощо).

1.6. Не є холодною зброєю вироби господарсько-побутового, виробничого, спортивного та іншого призначення, які схожі з холодною зброєю за зовнішнім виглядом та/або конструктивно, проте не мають всього комплексу суттєвих ознак, притаманних холодній зброї, які наведені у п.1.1.

Зокрема, не відносяться до холодної зброї вироби спортивного, бутафорського та сувенірного характеру, які суттєво відрізняються за своєю здатністю до ураження цілі у порівнянні з їх найближчими бойовими чи мисливськими аналогами.

1.7. Види холодної зброї:

— бойова;

— мисливська;

— кримiнальна.

1.7.1. До бойової холодної зброї вiдноситься зброя, що призначена і придатна для смертельного ураження цілі при вирiшенні бойових та оперативно-службових завдань державними та іншими легітимними вiйськовими або воєнiзованими формуваннями та знаходиться чи знаходилась в них на озброєннi.

1.7.2. До мисливської холодної зброї вiдноситься зброя, призначена і придатна для смертельного ураження (в т.ч. добивання) звiра, в умовах промислового або спортивного (в тому числi пiдводного) полювання.

 | Содержание номера